[DML] Re: Tune-up
[Date Prev][Date Next][Thread Prev][Thread Next][Date Index][Thread Index]

[DML] Re: Tune-up



I have had the +4's for many years, and have driven the car as a daily driver for a few of those years as well;in rain snow sleet and sun. There has been no problem until recently. 

My condition is that the engine severely misfires for a long time when wet and/or also misfires when I first start the car when it is dry. It also likes to rev itself up the about 1500-2000RPMS when the engine first turns over. 

I checked the spark wells and found a whitish colored corrosion on the metal but no water. The spark wires are not cracked or warn out and I cannot see where they may be leaking. I don't see a need to replace the plugs unless anyone suspects they are definitely the culprit but since I've only just began having troubles I am going to wait and try a few more things prior to replacing the plugs. 

I have not cleaned ANY of the connections in the engine compartment including the resistor or all of the connections by the coil. I will try to clean those connections as well as the ground strap to the engine and see what happens. Then I will get a new cap+rotor and probably the coil as well. I had a 1950 Buick that was sitting since the 70's; I changed the oil and fuel, cleaned out the fuel lines/filter and it fired right up with the original 6 volt coil from 1949. I'm not sure how much the coils deteriorate over the years so I doubt the coil is bad on my car.

Aside from the accumulator - my whole fuel system is about 5-6 years old. The filter of course is not that old but I will put one of those in as well while I am at it.

The intake was last taken off the engine in December to change the thermostat. It was reinstalled with new o-rings.

I am not against using new plugs just as long as they don't build up carbon or require higher octane than 87

I would use the car as a daily here in FL, but in its running condition I am too skeptical. I'll get to cleaning off all of the contacts to the engine including the ground to frame. I am half tempted to grab a battery cable and install it from the bolt holding the ground to frame-to the engine block.

I appreciate all your responses, keep em coming! You guys are giving me more ideas of problem areas than I originally thought of. I'll let you know what the contact cleaning did - if anything. -----Dani B. #5003




------------------------------------

To address comments privately to the moderating team, please address:
moderators@xxxxxxxxxxx

For more info on the list, tech articles, cars for sale see www.dmcnews.com

To search the archives or view files, log in at http://groups.yahoo.com/group/dmcnewsYahoo! Groups Links

<*> To visit your group on the web, go to:
    http://groups.yahoo.com/group/dmcnews/

<*> Your email settings:
    Individual Email | Traditional

<*> To change settings online go to:
    http://groups.yahoo.com/group/dmcnews/join
    (Yahoo! ID required)

<*> To change settings via email:
    dmcnews-digest@xxxxxxxxxxxxxxx 
    dmcnews-fullfeatured@xxxxxxxxxxxxxxx

<*> To unsubscribe from this group, send an email to:
    dmcnews-unsubscribe@xxxxxxxxxxxxxxx

<*> Your use of Yahoo! Groups is subject to:
    http://docs.yahoo.com/info/terms/



Home Back to the Home of PROJECT VIXEN


Copyright 2006 ProjectVixen.com.  All rights reserved.

Opinions expressed in posts reflect the views of their respective authors.
DMCForum Mailing List Archive  DMCNews Mailing List Archive  DMC-UK Mailing List Archive