[DML] Re: Bad Alternator?
[Date Prev][Date Next][Thread Prev][Thread Next][Date Index][Thread Index]

[DML] Re: Bad Alternator?



May I ask some questions ?

the Voltage Gauge shows 8V - with the starter engaged or
just with the ignition on ?

The battery still makes it to power the starter which 
sucks over 100Amps out of it, but the there is not enough power
to drive the ignition and fuelpump ????

Sorry but this seems impossible to me !

I'd go and check the fuel system and of course ignition (coil ???)
again !

If you need more power for the coil you can bridge the resistors
at the firewall to test it, but again - as long as it can crank 
the engine there is enough juice in the battery to keep it running !

Elvis & 6548...where even when the battry is too low to crank
it still can be pushed on....



> It sounds like a low battery which would in-turn probably means a 
bad 
> alternator.
> 
> Sounds like you need to get it to your mechanic and let him check 
it 
> out. If an alternator is required order one of Hervey's alternators 
> (I recommend the 140 amp) and let your mechanic install it, charge 
> your battery, and get you back on the road. Don't keep trying to 
> start it; you will burn up the starter. Low voltage is no friend of 
> your electrical system. If you have to drive it to the shop, get 
the 
> battery charged first - it should start and run fine for about 30 
> minutes with a good fully charged battery.
> 
> Harold McElraft - 3354
> 
> 
> 
> --- In dmcnews@xxxxxxxxxxxxxxx, "sweetp01569" <paul.sweet@> wrote:
> >
> > For the past several months, the bearings on my alternator would 
> > squeal a bit when starting the engine.  (I have an 82 with 30,000 
> > miles on it). My mechanic confirmed that I'd need a new one 
sooner 
> > or later.  On Saturday, when I started the car for a ride, the 
> > engines started right up,then all of a sudden, cut out.  I 
started 
> > it again, it ran for a few seconds, then just died again.  The 
car 
> > started the third time, allowing me to start down the street.  
> After 
> > a couple of miles, the engine just died again, where I had to 
coast 
> > to a stop on the side of the road.  The car would not start after 
> > that.  It would crank and crank, but did not fire up.  The 
> voltmeter 
> > showed about 8 volts.  After getting it towed home, I jumpered 
the 
> > fuel pump to make sure it turned on.  It did.  I then tried to 
> start 
> > the car.  It kicked on for a second then died.  Battery still 
seems 
> > to crank strongly, but no ignition.  Voltage still shows about 8 
> > volts.  Is this symptoms of a bad alternator?
> > 
> > Thanks,
> > 
> > Paul
> > vin10944
> >
>




To address comments privately to the moderating team, please address:
moderators@xxxxxxxxxxx

For more info on the list, tech articles, cars for sale see www.dmcnews.com

To search the archives or view files, log in at http://groups.yahoo.com/group/dmcnews 
Yahoo! Groups Links

<*> To visit your group on the web, go to:
    http://groups.yahoo.com/group/dmcnews/

<*> Your email settings:
    Individual Email | Traditional

<*> To change settings online go to:
    http://groups.yahoo.com/group/dmcnews/join
    (Yahoo! ID required)

<*> To change settings via email:
    mailto:dmcnews-digest@xxxxxxxxxxxxxxx 
    mailto:dmcnews-fullfeatured@xxxxxxxxxxxxxxx

<*> To unsubscribe from this group, send an email to:
    dmcnews-unsubscribe@xxxxxxxxxxxxxxx

<*> Your use of Yahoo! Groups is subject to:
    http://docs.yahoo.com/info/terms/
 


Home Back to the Home of PROJECT VIXEN


Copyright 2006 ProjectVixen.com.  All rights reserved.

Opinions expressed in posts reflect the views of their respective authors.
DMCForum Mailing List Archive  DMCNews Mailing List Archive  DMC-UK Mailing List Archive